ZO LEER JIJ JE KIND OM POSITIEF TE DENKEN!

Kinderen denken al snel negatief over bepaalde situaties of keuzes. Als iets niet goed gaat of iets niet naar hun zin gaat, dan voelen zij zich niet meer comfortabel en raken ze snel geïrriteerd. Zo’n reactie is menselijk en volkomen normaal voor een kind. Echter is het belangrijk dat kinderen er niet te veel in blijven hangen, want dan gaan ze overal negatief naar kijken en zich ook zo gedragen. Hoe zorg je er dan voor dat je kind positief blijft denken? Ik geef je een aantal handige tips dus lees snel verder! 
 

Het negatieve wint het van het positieve

Dat negatieve denken heeft alles te maken met de reactie die kinderen hebben op een bepaalde gebeurtenis. Zegt je kind bijvoorbeeld wel eens dat hij of zij trots op zichzelf is nadat hij of zij uit school komt? Waarschijnlijk te weinig. Het negatieve wint het namelijk vaak van het positieve. Een kind onthoudt vaak de dingen die niet goed zijn gegaan of die niet leuk waren. Dingen die wel goed zijn gegaan, vervagen vaak snel. Dus wanneer er op school iets goed is gegaan, maar je zoon of dochter ook een minder leuke ervaring heeft gehad, zal dat laatste hetgeen zijn wat je te horen krijgt. Ze zijn het positieve van de dag dan al snel vergeten.
 

Hoe kun jij je kind helpen?

Het is ontzettend belangrijk om je kind af en toe eraan te helpen herinneren dat hij of zij niet zo negatief hoeft te denken, maar juist het positieve van iets mag inzien. Hoe klein of groot het ook is. Want als je positief denkt, dan zal je je ook een stuk gelukkiger en zelfverzekerder voelen en hoe mooi is het als je dat al door hebt wanneer je kind bent? Als ouder kan je hierbij helpen, maar hoe?
 

Stap in de belevingswereld van je kind

Wanneer jij tegen je kind zegt: ‘blijf positief denken’, zal dat niet enorm veel indruk maken. Als een ander iets tegen je zegt waar jij zelf als kind niet in gelooft, zal dat niet voor veel verandering zorgen. Bij kinderen werkt het veel beter om dit op een speelse manier te doen en vooral uit te leggen wat de waarde ervan is als je positief ingesteld bent. Het is enorm belangrijk om je te verdiepen in de belevingswereld van een kind. Dit helpt om aan te sluiten bij de denkwijze van je kind. Verplaats je voor heel even in je zoon of dochter, hoe heeft hij of zij dit ervaren en wat is de reden dat hij of zij er negatief tegenaan kijkt? En vooral: hoe zou jij als kind zorgen voor die positieve mindset?
 

De juiste vragen stellen

Door vragen te stellen en in gesprek te gaan kom je veel meer te weten. Tegenwoordig is een goed gesprek goud waard, toch? Wat is de reden dat je kind negatief denkt over een bepaalde situatie of over een bepaald persoon? Dat komt ergens vandaan en het is vaak lastig om daar achter te komen. Veel ouders vinden het dan ook lastig om de ‘juiste’ vragen te stellen en dat begrijp ik helemaal. Voor ieder kind werkt een andere vraagstelling weer beter, dat zal je als ouder ook wel merken. Het is vooral belangrijk dat je in je vraag geen mening of bepaalde ‘sturing’ naar voren laat komen. Dus stel de vraag zo open mogelijk, zodat je zoon of dochter de ruimte krijgt om er ook echt op te antwoorden. 
 

Emoties mogen er zijn

Leer je kind dat zijn of haar emoties er mogen zijn. Als hij of zij verdrietig is om iets wat er is gebeurd, mag hij of zij dat ook uiten. “Ik zeg maar niets, anders word ik weer verdrietig”. Dit is een veel voorkomende gedachten van kinderen. Het opkroppen heeft geen zin, want dan ontstaat er een stapel van verschillende emoties waardoor het positieve denken steeds moeilijker wordt. Probeer je kind dit uit te leggen en hem of haar te laten weten dat het delen van die emoties altijd bij jou kan. 
 

Op een speelse manier positief denken

Natuurlijk vinden kinderen alles wat te maken heeft met een spelletje extra leuk en daar heb ik wat op bedacht: de groeikaartjes. Met deze groeikaartjes leert je kind spelenderwijs en op een laagdrempelige manier te groeien naar een positieve mindset. Met als resultaat: meer zelfvertrouwen, positiever denken en een grotere weerbaarheid. Dat is het proberen waard, nietwaar? 
 
Je kunt de groeikaartjes op ieder moment van de dag gebruiken. ‘S ochtends voor het naar school gaan, voor het avondeten of voor het slapengaan. Net wanneer je kind er behoefte aan heeft om de negatieve gedachtes om te zetten naar positieve gedachtes. Op deze manier blijft je kind zich bewust van zijn of haar positieve mindset. Zelfs alle enthousiaste ouders die er op dit moment gebruik van maken geven aan dat ze er zelf ook nog wat van leren. Dubbel zo handig dus!
 
Ik hoop dat ik jullie met deze blog een stukje positiviteit heb meegegeven. Wil je het thuis gaan proberen? Je kunt de groeikaartjes hier bestellen! Vragen? Neem dan even contact met mij op, ik vertel je er graag meer over.
 
Tot de volgende blog!

 

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven