Wat ligt er wel en niet in jouw Cirkel van Invloed?

Waar kun je zelf iets aan veranderen en waar heb je echt geen invloed op? Tijdens de workshops voor bedrijven, maar ook op scholen merk ik dat het soms best lastig is om stil te staan bij hetgeen wat jij zelf wel en niet kunt veranderen. Ongeveer 17 jaar geleden kwam ik in aanmerking met de boeken van Steven Covey. Sindsdien probeer ik regelmatig zijn tips die ik interessant vind ook toe te passen. Ik ontdekte in die jaren ook de Cirkel van Invloed. Een methode die je laat inzien waar je wel en geen invloed op hebt. Echter kon ik zelf nog geen format vinden die je zelf kunt invullen en waarmee  jij en je kind kunnen oefenen. Dus die hebben wij laten maken! Zie de download onderaan de blog. In deze blog lees je wat de Cirkel van Invloed is en hoe je het kunt inzetten voor een groeimindset!

Wat is de Cirkel van Invloed?

Er zijn genoeg stomme en leuke dingen in het leven. Die stomme dingen willen we allemaal het liefste meteen veranderen. Ook kinderen kunnen zich vaak afvragen: waarom kan ik dat niet ‘gewoon’ veranderen? Omdat je er dus niet altijd invloed op hebt! Sommige dingen kun je wel veranderen, die zitten dus in je Cirkel van Invloed. 

Iedere dag komen kinderen in situaties waarin ze iets ervaren, voelen en een bepaald gedrag laten zien. Dingen waar je niets aan kunt veranderen kun je ook maar beter laten. Het kost namelijk te veel energie als je je bezig houdt met zaken die je niet kunt veranderen. In zo’n situatie worden ook kinderen boos of verdrietig om iets waar ze eigenlijk niets aan kunnen veranderen en kunnen ze dus in een negatieve en vaste mindset komen. Wanneer je je energie steekt in dingen waar je wel iets aan kunt veranderen, dan voelt dat vaak goed, want je hebt er zelf iets aan gedaan en nu is het naar je wens. De keuze ligt vaak bij jezelf en dat kan voor een kind soms best lastig zijn. Vandaar de Cirkel van Invloed om dit te oefenen!

Wat zit er in de Cirkel van Invloed?

Waar kun je iets aan veranderen en welk gedrag zit er dus wel in de Cirkel van Invloed? In principe alles wat met jou persoonlijk te maken heeft! Wat je doet, wat je eet, wat je kiest, wat je denkt, wat je voelt en wat je zegt. Dat zijn beslissingen die jij zelf kunt maken en wat je ook kunt veranderen als het niet naar wens is. 

Stel je kind komt thuis van school en moet een opdracht maken met een klasgenoot waar hij of zij echt niet blij mee is. Ze zijn samengevoegd door de juf. Iets waar je kind dus niets aan kan doen. Hoe je kind er vervolgens mee omgaat is wel iets waar hij of zij invloed op heeft! Je kind kan in een negatieve gedachte komen en boos blijven. Of je kind kan aan de juf vragen of er nog gewisseld kan worden, je kind kan zijn of haar mindset veranderen of accepteren dat het zo is en vooruit kijken. Dit zijn allerlei reacties die dus wel in de Cirkel van Invloed zitten. Jij als ouder kan je kind ondersteunen om de hoeveelheid invloed in te zien en er vervolgens wel of niet wat mee te doen.

Het is wat het is: cirkel van betrokkenheid

Ondanks dat je op veel situaties invloed hebt en er dus veel dingen in je Cirkel van Invloed zitten, zijn er ook genoeg dingen waar je geen invloed op hebt. Deze dingen vallen in de cirkel van betrokkenheid. Denk bijvoorbeeld aan het weer, wat een ander kiest, zegt, voelt of denkt, de tijd en het verleden. Dit zijn dingen waar je  niets aan kunt veranderen en die dus ook niet in je Cirkel van Invloed zitten. Wel kun je zelf kiezen hoe je met deze situaties omgaat en daar komt de groeimindset om de hoek kijken! Geef je energie aan wat je niet kan veranderen? Of bedenk je een positieve oplossing? 

Stel je voor dat het enorm hard regent, maar jullie moeten lopen naar school. Dan kan je kind  boos worden, omdat je kind dan nat zal worden. Het is wat het is: die regen blijft (hoe boos je ook wordt)  uit de lucht vallen en de zon kun je niet tevoorschijn toveren. Een andere optie is een positieve oplossing bedenken: neem een paraplu mee! Wanneer jij je kind leert om op deze manier om te gaan met bepaalde situaties en te weten wat die zelf kan veranderen, werkt je kind langzaam naar een groeimindset. 

Oefenen maar!

Nu begrijp je als ouder wellicht wat de Cirkel van Invloed betekent, maar hoe leg je dat op een leuke en interessante manier aan je kind uit? Daar heb ik een oplossing voor! Bekijk eerst eens dit filmpje op YouTube. Daarna kun je samen aan de slag met een eigen ‘Superheld Cirkel van Invloed’. Download hier de invulbare Cirkel van Invloed en vul hem samen met je kind in. Zie onderaan deze blog een voorbeeld. Laat je kind af en toe even zelf nadenken en ondersteun waar nodig. Leg of hang de Cirkel van Invloed daarna op een centrale plek. Dan kun je deze er altijd bij pakken wanneer dat nodig is!

Tot de volgende blog!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven