Doelen stellen motiveert je extra om ergens voor te gaan. Als volwassenen doen we het regelmatig. Laten we het ook eens vaker met ons kind gaan doen, want dat is namelijk ontzettend waardevol! Door doelen te stellen krijgen kinderen het gevoel dat ze zelf controle hebben over wat ze gaan doen. Ze leren zelf hoe ze moeten omgaan met hun emoties en gedrag. Met een helder doel voor ogen kun je betere keuzes maken én prioriteiten stellen. Doelen stellen zorgt er ook voor dat je bewuster bezig bent met het succes als het doel is gehaald. Zo leren kinderen om beter te reflecteren, doelen bij te stellen en ook te vieren wat ze hebben behaald. Het gevolg: meer zelfvertrouwen! In deze blog lees je alles over de waarde van doelen stellen en hoe je dit op een leuke manier met je kind kunt doen.
Extra motivatie
Een groot voordeel van doelen stellen is dat je kind meer motivatie zal ervaren. Hij of zij weet wat het doel is en weet waar hij of zij naartoe wil. Je kind zal meer gemotiveerd zijn om iets voor elkaar te krijgen als er een duidelijk doel is. Anders wordt het een ‘onbereikbaar’ en ‘ontastbaar’ iets en daardoor dus minder belangrijk. Met een helder doel voor ogen weet je waar je voor moet werken, je weet welk resultaat je wil behalen. Dan zal je kind daar extra gemotiveerd door raken om het ook daadwerkelijk te behalen. Meer motivatie betekent meer wilskracht en dus ook meer zelfvertrouwen!
Keuzes maken en prioriteiten stellen
Wanneer je kind een duidelijk doel voor ogen heeft, zal hij of zij ook makkelijker keuzes maken en prioriteiten kunnen stellen. Zonder een doel is het voor een kind erg lastig om te kiezen. Ga je het een of het ander doen? Wil je bijvoorbeeld een goed cijfer voor je toets halen of wil je iedere dag een stuk lezen in je boek? Dan zal je ook sneller kiezen om daaraan te werken en het gamen of netflixen even te laten. Je kind weet namelijk wat het resultaat hem of haar gaat brengen: meer zelfvertrouwen of een mooie cijferlijst.
Een ander doel kan bijvoorbeeld zijn om meer te verbinden met andere kinderen. Wanneer je kind dan wordt gevraagd door de buurkindjes om te komen spelen, dan zal je kind liever gaan buitenspelen in plaats van binnen blijven en alleen een film gaan kijken. Als er geen doel is, is het voor je kind veel lastiger om die keuze op zo’n moment te maken. Dan laat hij of zij zich leiden door angsten, twijfels en onzekerheden. Een helder doel wint het op zo’n moment vaak van die angsten, twijfels en onzekerheden en dat is een grote overwinning.
Weet waar je naartoe gaat
Door bepaalde doelen te stellen krijgen kinderen het gevoel dat ze zelf controle hebben over wat ze gaan doen. Ze weten waar ze naartoe willen en ze weten waar de focus op gelegd moet worden. Een duidelijk doel zorgt ervoor dat je wil werken aan je dromen. Het voordeel daarvan is dat je focust op positiviteit en niet meer bezig bent met wat er niet goed gaat of wat je niet wil. Meer focus zorgt dus voor meer positiviteit. Focus op je doel en laat de rest links liggen. Dit draagt weer bij aan het creëren van de groeimindset en daar worden we erg blij van!
Successen vieren en reflecteren op jezelf
Een van de belangrijkste voordelen van doelen stellen is dat je je kind zich achteraf bewust is van de moeite die hij of zij er voor heeft gedaan. Zo kan je kind bewust reflecteren op het proces en dus ook bewust trots op zichzelf zijn. Terwijl je kind bezig is geweest met het halen van dat doel, is hij of zij ook gegroeid als persoon. Je kind heeft vaardigheden ontwikkeld, ervaringen opgedaan en geleerd van bepaalde keuzes. Zo’n reflectiemoment is eigenlijk nog belangrijker dan het daadwerkelijke resultaat. En dat succes mag je vieren! Zo leert je kind ook om hard te werken, te reflecteren en dit succes vervolgens ook te vieren. Het gaat niet alleen maar om het resultaat, maar juist om de manier hoe je daar bent gekomen en daar mag je kind trots op zijn.
Doelen stellen op een leuke manier
Wanneer jij aan je kind zal vragen: zullen we een paar doelen stellen voor de komende tijd? Dan krijg je waarschijnlijk een ‘nee’, ‘waarom’, ‘geen zin in’ of ‘waarom zou ik’ terug. Daarom is het belangrijk dat je op een laagdrempelige en makkelijke manier kunt uitleggen wat er zo waardevol aan is én waarom het zo leuk is.
Maak met je kind de doelen zo specifiek mogelijk. Dan is het ook meetbaar en kun je er makkelijk op reflecteren. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om een keer per week opa en oma te bezoeken of een keer per maand speelgoed te doneren, dan kan je na de vastgestelde periode terugkijken of dit is gelukt.
Wanneer je de doelen vervolgens concreet hebt opgesteld, is het soms een uitdaging om er ook echt mee te starten. Daar heb ik twee leuke opdrachten voor!
Opdracht 1: Moodboard
Maak een moodboard, dit houdt in dat je kind zelf gaat tekenen of vanuit een tijdschrift plaatjes gaat knippen en plakken die te maken hebben met het doel. Een voorbeeld: je doel is ‘ik wil opa en oma een keer per week bezoeken’, dan kun je plaatjes van een opa en oma plakken, van een huis en ga zo maar door. Je kunt het natuurlijk ook tekenen. Hang of zet het moodboard op een centrale plek waardoor je kind iedere dag even een reminder krijgt. Maak er vooral ook een gezellige en creatieve activiteit van samen. Jij als ouder kunt natuurlijk ook een eigen moodboard maken met een eigen doel.
Opdracht 2: Contract met jezelf
Download dit document en vul deze in. Laat je kind er een mooie handtekening onder zetten als bevestiging aan zichzelf. Hang het op een centrale plek, zodat je kind er altijd even naar kan kijken als reminder.
Extra tip! Maak ook gezinsdoelen of gezamenlijke doelen zodat jullie elkaar kunnen stimuleren en motiveren.
Tot de volgende blog!
Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.