Het schooljaar zit er bijna op en dat betekent voor kinderen uit groep 8 dat hun tijd op de basisschool er ook bijna op zit. Nog de allerlaatste toetsen maken, projecten afronden en de eindmusical spelen en dan is het tijd voor een nieuw avontuur! Een ontzettend leuke, maar ook spannende stap om naar een nieuwe ‘grote’ school te gaan. Hoe bereid je je samen met je kind voor? En hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je kind met zelfvertrouwen aan dit nieuwe avontuur begint? Of te wel: hoe kun je je kind ondersteunen in deze nieuwe fase? Lees snel verder!
Een spannende stap voor iedereen
De overgang naar de middelbare school kan voor zowel kind als de ouders een spannende stap zijn. Zeker als het je eerste kind is, is het als ouders spannend om in te schatten wat je kunt verwachten, wat je moet regelen en hoe je je kind kunt ondersteunen. In het eerste jaar krijgen kinderen te maken met een grote verandering. Nieuwe klasgenoten ontmoeten, huiswerk maken voor allerlei verschillende vakken en les krijgen van nieuwe leraren. Als ouder kom je meer buiten het ‘schoolleven’ van je kind te staan, dat lijkt mij ook spannend. Met de jongeren die ik train in groep 8 en de brugklas bespreek ik dit regelmatig.
Een nieuwe start met zelfvertrouwen
Een van de meest spannende dingen is toch wel het ‘onbekende avontuur’. Vanaf ongeveer 10 jaar komen kinderen in de puberteit en in deze fase speelt onzekerheid een grote rol. Veel pubers gaan twijfelen aan zichzelf en hebben het gevoel dat ze niet ‘goed genoeg’ doen of niet ‘leuk genoeg’ zijn. De stap naar een nieuwe school is dan al helemaal een spannend avontuur. Ze weten niet wat ze kunnen verwachten én gaan allerlei nieuwe klasgenoten en leraren ontmoeten. Pubers gaan vaak al op zoek naar nieuwe ervaringen, maar blijven stiekem ook nog in hun vertrouwde kinderleven. Deze omschakeling is uitdagend, zeker als je op sociaal gebied nieuwe mensen gaat ontmoeten.
Op de middelbare school zal je kind dit gaan ervaren. Hij of zij zal leerlingen zien die ouder en zelfverzekerder zijn, maar ook leerlingen die erg onzeker zijn. In deze fase ontwikkelt ieder kind zijn of haar eigen identiteit, kledingstijl en eigenschappen. Een beetje extra zelfvertrouwen kan in deze fase daarom geen kwaad. Als je weet dat je kind daar moeite mee heeft, is het een idee om hier in de zomer op een laagdrempelige en leuke manier aan te werken. Dit doe je bijvoorbeeld met de SuperHeld groeikaartjes en online weerbaarheidstraining. Alle beetjes helpen!
Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
Wanneer je kind naar de middelbare school gaat zal hij of zij ook meer verantwoordelijkheid krijgen. Op de basisschool was er relatief gezien weinig tot geen huiswerk en werd alles voor je ingepland. Nu is het belangrijk dat je kind zelf leert plannen, zijn of haar huiswerk op tijd maakt en iedere dag de juiste boeken mee naar school neemt. Je weet zelf waarschijnlijk heel goed hoe je kind in elkaar zit, als je weet dat je kind dit in het begin lastig zal vinden, kan je je kind daarin ondersteunen. Maak samen een weekplanning, vraag of je kan meedenken over de boeken en geef reminders. Wanneer je merkt dat het goed gaat, kun je dit loslaten. Merk je dat je kind er geen behoefte aan heeft? Dan is loslaten de beste optie. Een oogje in het zeil houden kan natuurlijk altijd. Zelfstandigheid leert je kind alleen maar door het zelf te doen!
Betrokken blijven
Op dit moment zal je als ouder op de hoogte zijn van alles wat er gaande is op de basisschool. Nieuwe projecten, fases of thema’s worden gedeeld met ouders en ook zijn er oudergesprekken, uitjes en kom je misschien vaak op school om je kind op te halen. Op de middelbare school zal dat straks anders zijn. De gemiddelde puber vergeet vaak de belangrijke dingen te melden of vertelt misschien niet zo veel als je zou willen weten. Hoe kom je dan te weten wat er gaande is? Ook op de middelbare school (zeker in het eerste jaar) zijn er tienminutengesprekken of mentorgesprekken. Zo blijf je op de hoogte en krijg je een beeld van hoe het op school gaat. Probeer ook op gezamenlijke momenten (bijvoorbeeld tijdens het eten) aan je kind te vragen hoe het op school gaat. Of je dan een uitgebreid antwoord krijgt, dat is dan weer de vraag met een puber! 😉
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Probeer samen met je kind naar deze nieuwe stap toe te leven en voel vooral goed aan waar je kind behoefte aan heeft. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn twee competenties die je kind de komende periode zal gaan ontwikkelen. Aan jou als ouder de taak om hier op de achtergrond in mee te gaan en aan te voelen waar je in kunt ondersteunen.
Daarnaast is een praktische voorbereiding natuurlijk ook belangrijk. Wat heb je allemaal nodig? In de volgende blog deel ik een aantal waardevolle tips én een uitgebreide paklijst, zodat jullie in de vakantie kunnen gaan shoppen!
Tot de volgende blog!
Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.