Sporten maakt slim, een intelligentieboost voor kinderen!

In de wereld van vandaag, waar digitale schermen en videogames de aandacht van kinderen trekken, is het belangrijk om de voordelen van sporten te benoemen. Want sporten maakt slim! Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen bijdraagt aan een gezond lichaam, maar ook een duidelijke impact heeft op de cognitieve vaardigheden van kinderen. 

Sporten is voor kinderen daarom niet alleen een manier om energie kwijt te raken, het zorgt ook voor plezier, vriendschap en essentiële levensvaardigheden. Het geeft kinderen de mogelijkheid om te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Door te sporten kunnen kinderen zich ontwikkelen, op meerdere vlakken.

Hoe bewegen bijdraagt aan de cognitieve vaardigheden

Veel studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de hersenfunctie bij kinderen. Tijdens het sporten wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogd, wat zorgt voor een betere zuurstof- en voedingsstof voorziening. Daarnaast stimuleert bewegen ook de afgifte van neurotransmitters, zoals dopamine en endorfine, die zorgen voor minder stress en de stemming verbeteren.

Kinderen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, presteren beter op taken die aandacht, geheugen en probleemoplossend vermogen nodig hebben. Beweging stimuleert ook de groei van neuronen in de hippocampus, het deel van de hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor leren en geheugen. Met deze wetenschappelijke basis is het duidelijk dat sporten een krachtig middel kan zijn om de intelligentie van kinderen te vergroten. Maar nog belangrijker is om te benoemen hoe je dit kunt toepassen in het dagelijks leven van kinderen. 

Praktische tips voor intelligent bewegen

Intelligent bewegen is meer dan alleen een fysieke activiteit; het is een doordachte manier van lichaamsbeweging die gericht is op het stimuleren van de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Hieronder een aantal tips om het intelligent bewegen te stimuleren.

Teamsport voor een betere samenwerking
Laat kinderen deelnemen aan teamsporten zoals voetbal, basketbal of hockey. Naast het opbouwen van fysieke kracht, leren ze ook samenwerken, goed communiceren en strategisch denken. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig op het sportveld, maar ook in het sociale leven van kinderen en de prestaties op school. 

Buitenspelen voor creativiteit
Stimuleer kinderen om regelmatig buiten te spelen. In een voorgaande blog over buitenspelen in de natuur hebben we al eens uitgebreid stilgestaan bij mentale en fysieke voordelen voor kinderen. Fietsen, rennen, klimmen en verkennen in de buitenlucht dagen niet alleen hun lichaam uit, maar stimuleert ook de verbeeldingskracht en creativiteit. Frisse lucht en natuurlijke omgevingen hebben bewezen belangrijk te zijn voor het verminderen van stress en het verbeteren van de concentratie.

Superheld voor kids

Optimale focus door regelmatig pauze te houden

Wanneer kinderen een langere tijd stilzitten op school of tijdens het huiswerk maken is het aan te raden regelmatig een korte beweegpauze in te lassen. Tijdens deze beweegpauze kun je een eenvoudige oefening doen om daarna weer vol focus aan de slag te kunnen. Zelfs eenvoudige oefeningen zoals touwtjespringen of rekken kunnen de bloedcirculatie stimuleren en vermoeidheid verminderen. Dit kan helpen om de aandacht en concentratie van kinderen te verhogen tijdens school of huiswerk.

Varieer met je sportactiviteiten
Stimuleer je kind regelmatig om ook eens iets nieuws te proberen of af te wisselen tussen verschillende sportactiviteiten. Afwisseling helpt bij het ontwikkelen van verschillende spiergroepen en vaardigheden. Dit kan leiden tot een breder scala aan cognitieve voordelen, omdat verschillende sporten verschillende mentale uitdagingen met zich meebrengen.

Door deze praktische tips aan het dagelijks leven van kinderen toe te voegen, kun je als ouder een waardevolle bijdrage leveren aan zowel de fysieke gezondheid als de intellectuele ontwikkeling van je kind. Sporten is niet alleen een manier om fit te blijven, maar het draagt ook bij aan het benutten van het volledige potentieel van een kind, zowel op school als daarbuiten.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven