PESTEN: HOE HERKEN JE HET EN HOE KAN JE ALS OUDER HELPEN?

We zijn ons er allemaal van bewust dat er helaas nog veel kinderen zijn die worden gepest. Voor ouders blijft het pesten lastig om te herkennen, want vaak vindt het plaats in een omgeving waar je niet aanwezig bent: op school, de sportclub of tijdens het buitenspelen. Hoe vervelend het ook is om te horen dat je kind wordt gepest, je wil er hoe dan ook van op de hoogte zijn. Hoe herken je als ouder of je kind wordt gepest? En hoe ga je ermee om? Ik geef je graag een aantal tips!

Verschillende vormen van pesten 

Het ‘pesten’ kent tegenwoordig veel verschillende manieren. Dit kan gaan om fysieke agressie, denk aan schoppen, duwen, trekken en laten struikelen. Maar dit kan ook verbaal zijn, dus denk aan het maken van vervelende opmerkingen over kleding, uiterlijk of gedrag. Ook buitensluiten, negeren, spullen afpakken, uitlachen en vernederen valt onder pesten. Het ene kind ziet dit wel als pesten en de ander niet. Juist daar gaat het vaak mis. Daarnaast is het tegenwoordig ook ontzettend makkelijk om via online kanalen te pesten en daar hebben ouders en leerkrachten helaas vaak geen grip op. 

Pesten herkennen

Lang niet ieder kind zal zich uitspreken over het pesten. Kinderen schamen zich ervoor, zijn bang dat de pesters erachter komen of durven hun emoties niet te uiten. Kinderen vinden het lastig om het pesten te bespreken, dus als ouder is het nog lastiger om het te herkennen en dat begrijp ik. Zelf ben ik ook ouder en ik zou niets liever willen dan het juist wel te weten wanneer mijn kind wordt gepest. 

Signalen dat je kind wordt gepest

Het herkennen blijft altijd lastig, maar er zijn wel een aantal signalen waaraan je kunt merken of je kind misschien wel wordt gepest. Jij kent je kind natuurlijk het beste en wanneer deze signalen gaan opvallen, dan is het goed om er eens naar te vragen.

Minder sociaal 
Een van de voornaamste signalen is dat je kind steeds minder sociaal is. Hij of zij wil niet meer naar school, niet meer naar de sportclub en wil niet meer buiten spelen. Ook komen er geen vriendjes of vriendinnetjes meer langs om te spelen en gaat je kind zelf ook niet naar andere kinderen toe. Zeker als je kind dit normaal wel deed, is dit iets wat opvalt. 

Schoolprestaties gaan achteruit 
Daarnaast kunnen de schoolprestaties van je kind ook achteruit gaan. Je kind kan zich namelijk moeilijker concentreren (wat logisch is), omdat er allerlei andere zaken spelen waar zijn of haar aandacht naartoe gaat. 

Prikkelbaar en negatieve mindset 
Wanneer je kind wordt gepest is het begrijpelijk dat hij of zij zich absoluut niet blij voelt en vaak verdrietig is. Doordat je kind er niet over praat, worden al deze emoties opgekropt en het resultaat daarvan is een negatieve mindset. Het enige wat jij ziet is dat je kind snel prikkelbaar is en om de kleinste dingen boos of verdrietig kan worden. De reden ervan begrijp je op die momenten vaak niet, maar er zit dus in veel gevallen nog iets achter.

Hoe pak je het pesten aan? 

Wanneer je overtuigd bent van het feit dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit en je een sterk vermoeden hebt dat dit komt doordat hij of zij wordt gepest, wil je daar natuurlijk iets aan doen. Het allerbelangrijkste is om er samen met je kind over te praten. Probeer subtiel en laagdrempelig te vragen hoe het op school gaat of waarom dat ene vriendje bijvoorbeeld niet meer komt spelen. Vaak heeft je kind net dat ene zetje nodig om zijn of haar verhaal te delen. Geef je kind tijdens het gesprek vooral de erkenning en begrip, het is belangrijk dat je kind het gevoel krijgt dat je het begrijpt. Zorg dat je een open houding hebt en rustig blijft praten, zo creëer je een veilige sfeer.

Samen sterk 
Laat je kind duidelijk weten dat jullie samen sterk staan en dat jij je kind gaat helpen. Hij of zij moet het gevoel hebben dat alles bespreekbaar is en dat het niet iets is om zich voor te schamen.  Als ouder is het belangrijk om je eigen emoties in deze situatie niet de overhand te laten nemen. Natuurlijk begrijp ik dat het als ouder vreselijk is om te horen dat je kind wordt gepest, maar wanneer jij je door je emotie laat beïnvloeden, zal je kind dit ook doen. 

Praat erover en vraag om hulp 
Zoek samen naar een oplossing en praat met de juf, meester of bijvoorbeeld trainer van de sportclub over het pesten. Het is belangrijk om te praten met de persoon die het dichtste bij de situatie staat, zodat hij of zij het ook kan opmerken en er aandacht aan kan besteden. Hulp vragen is erg belangrijk in zo’n situatie. Je kunt ook hulp vragen aan een coach, die je kind op de juiste manier extra kan begeleiden in deze situatie. Vraag je kind ook zelf naar een oplossing, misschien heeft hij of zij er wel al over nagedacht, zo is je kind zich bewust van de situatie en weet jij goed hoe hij of zij er zelf over denkt.

Geef je kind extra zelfvertrouwen

Kinderen die gepest worden zijn vaak kinderen die onzeker zijn en niet goed voor zichzelf kunnen opkomen, dus het is belangrijk dat je je kind daarbij gaat helpen. Het creëren van zelfvertrouwen begint al met hele kleine dingen, hoe je je kind aanspreekt, complimenten geeft en met hem of haar omgaat. Probeer je kind af en toe extra individuele aandacht te geven en benoem concreet wat hij of zij goed doet en waarom je je kind zo leuk vindt. Laat je kind ook zelf werken aan zijn of haar zelfvertrouwen door positieve gedachten over zichzelf te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld al klein beginnen door de SuperHeld groeikaartjes iedere dag even te gebruiken!

Het kan best lastig zijn om met je kind in gesprek te gaan over het pesten en het aan te pakken. Ook is het voor jou als ouder lastig om hiermee om te gaan. Hebben jullie behoefte aan wat extra hulp? In mijn weerbaarheidstraining leert je kind om voor zichzelf op te komen en dit helpt hem of haar om meer zelfvertrouwen te krijgen. Jij als ouder wordt ook betrokken in dit traject, zodat het voor iedereen een leerzaam proces is! Meer weten over de weerbaarheidstraining? Dat lees je hier!

 
Tot de volgende blog!

 

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven