Het schooljaar afsluiten met een positieve mindset

De laatste periode van het schooljaar is aangebroken! De tijd vliegt en ook onze kinderen merken dat. De zomervakantie staat bijna voor de deur, maar daar zijn we nog niet helemaal. Grote kans dat je kind vaak moe uit school komt, ‘s ochtends niet uit bed is te krijgen en zich misschien druk maakt om de laatste toetsen of cito’s die eraan komen. Hoe zorg je ervoor dat je kind het schooljaar met een positieve mindset afsluit? Als ouder kun je daar ook een bijdrage aan leveren. In deze blog geef ik je drie handige tips om je kind te ondersteunen en supporten!

1. Balans is de sleutel tot succes

Natuurlijk is het leuk om allerlei activiteiten te doen en met alles en iedereen mee te gaan nu het ook eindelijk eens lekker weer begint te worden. Toch is energie sparen en balans behouden ontzettend belangrijk tijdens die laatste periode van het schooljaar. Er wordt nog het een en ander van je kind verwacht. De laatste toetsen, cito’s maken en een belangrijke laatste wedstrijd met voetbal of hockey. Zorg daarom voor genoeg rustmomenten. Gewoon om even niets te doen. Een boekje lezen of een filmpje kijken. Leg je kind ook bewust uit dat deze momenten belangrijk zijn om in te blijven plannen, zo merkt je kind zelf ook dat het waardevol is om op te laden. Daar zal je kind later profijt van hebben!

2. Vooruitkijken en plannen

Het hersengebied dat zich richt op vooruitkijken en plannen (frontaal kwab) is pas rond je 25e jaar volgroeid. Het is daarom ook niet zo gek dat kinderen het lastig vinden om te plannen en vooruit te kijken naar wat er komen gaat. Toch is dit ontzettend belangrijk om de rust te behouden en positief te blijven. Wanneer je kind moe is en het druk heeft, zullen er hoogstwaarschijnlijk al snel negatieve gedachten ontstaan.

Het is daarom belangrijk om samen met je kind vooruit te kijken. Dit lukt natuurlijk niet iedere dag. Probeer het in ieder geval iedere week te doen. Bijvoorbeeld op zondagavond tijdens of na het eten. Maak er een family meeting van! Wat staat er in de nieuwe week op de planning? Welke dag heeft je kind activiteiten gepland en welke dag staat er op school een toets op de planning? Zo leer je je kind alvast om na te denken over wat er komen gaat en dat geeft rust.

3. Reflecteren

Naast het vooruitkijken is terugkijken ook een mooie manier om het schooljaar met een positieve mindset en in rust af te sluiten. We zijn als mens vaak bezig met wat er nog moet gebeuren of wat we nog moeten doen, maar vergeten vaak terug te kijken naar wat er wel allemaal is gebeurd of wat we al hebben gedaan. Ook wij als volwassenen doen dat te weinig. Meteen een goede reminder voor jezelf dus! 

Door samen met je kind terug te kijken op het schooljaar, laat je hem of haar goed nadenken over wat je kind allemaal heeft gedaan, geleerd en bereikt. Zo wordt het makkelijker voor je kind om trots op zichzelf te zijn en dat brengt positiviteit met zich mee! Wanneer je dit spelenderwijs doet, gaat je kind het leuk vinden om te reflecteren en dat is ontzettend waardevol. Benieuwd hoe je kunt reflecteren op een leuke manier? Lees dan deze blog met handige tips én opdrachten.

Mijn laatste tip: geniet ook van de laatste schoolweken, voordat je het weet staat de zomervakantie voor de deur. Veel plezier en succes de laatste weken!

Tot de volgende blog!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven