HET NIEUWE SCHOOLJAAR GAAT WEER BEGINNEN!

Het ene kind zal blij zijn dat het nieuwe schooljaar weer gaat beginnen, het andere kind ziet er nu al tegenop. De start van het nieuwe schooljaar is altijd even wennen na zo’n lange zomervakantie. En dat is logisch natuurlijk. Het waren 6 weken vol met leuke dingen, lekker weer en heerlijk uitslapen. Straks gaat de wekker weer en moeten je kinderen weer naar school, maar hoe krijg je ze enthousiast? Ik geef je graag vijf handige tips!

Tip 1: Werk alvast aan een ‘subtiele’ voorbereiding

Probeer richting de start van het nieuwe schooljaar wat vaker over school te praten. Dit kan heel subtiel zijn, maar dan ontstaat er wel weer even gedachte van: ‘oja school bestaat ook nog’. Kinderen leven namelijk in de zomervakantie in een compleet andere wereld, dus het is logisch dat ze school even helemaal ‘vergeten’. Weet je kind bijvoorbeeld al welke juf of meester die krijgt, heeft hij of zij er zin in en waar verheugt hij of zij zich het meeste op? Zo komt het onderwerp ‘school’ weer een beetje terug in de gedachten. 

Tip 2: Kom weer in het normale ritme

Het is verstandig om in de laatste week van de vakantie alvast het normale ritme terug te krijgen. Dat betekent op tijd naar bed en niet meer uren lang uitslapen. Laat het luie vakantieritme los en werk weer terug naar het normale ritme. Dan is het straks veel makkelijker omschakelen en dat maakt de ochtendspits op de eerste schooldagen een stuk minder erg. 

Tip 3: Check de schoolspullen

Het hangt er natuurlijk een beetje van af of je kind naar de basisschool gaat of naar het voortgezet onderwijs. Voor de ene klas zal je meer schoolspullen moeten aanschaffen dan voor de ander. Toch is het belangrijk om te checken wat je kind nodig heeft in de nieuwe groep. Zoals bijvoorbeeld een map voor werkjes en voor de grotere kinderen een agenda of planner. Ga samen met je kind op pad voor nieuwe schoolspullen, dan beseft hij of zij ook dat school weer gaat beginnen. Maak er een gezellig uitje van!

Tip 4: Laat je kind(eren) spelen met andere kinderen van school

Wonen er veel kinderen in de buurt die ook bij je kind op school zitten? Stimuleer je kind dan als jullie thuiskomen van vakantie om alvast een beetje met zijn of haar school vriendjes te spelen. Een balletje trappen, verkleedfeestje, watergevecht of iets lekkers bakken. Het maakt niet zozeer uit wat ze doen, als ze elkaar maar weer een beetje ‘vinden’. Dat maakt het straks ook makkelijker om naar school te gaan wanneer het nieuwe schooljaar begint. 

Tip 5: Zorg voor een relaxte avond voorafgaand de eerste schooldag

Sluit de vakantie op een leuke en feestelijke manier af. Maak er een gezellige avond van en zorg dat de kinderen op tijd naar bed gaan. Zet alles voor de eerste schooldag alvast klaar. Vul de tas of rugzak en maak desnoods de lunch en tussendoortje van te voren klaar. Dat scheelt in de ochtend weer wat tijd. Kies samen met je kind ook de kleding uit voor zijn of haar eerste schooldag. Laat je kind iets kiezen waar hij of zij zich fijn en zelfverzekerd in voelt, want zo’n eerste schooldag vindt ieder kind toch stiekem best wel spannend. Daarna zijn jullie er helemaal klaar voor!

Het nieuwe schooljaar zelfverzekerd beginnen en de weerbaarheid van je kind vergroten? Bekijk dan eens of de weerbaarheidstraining wat voor je kind is. 

Ik wens alle kinderen weer heel veel plezier in het nieuwe schooljaar!

 

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vindt je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven