GUN JE KIND DE KRACHT VAN EEN GROEIMINDSET!

We leren en lezen steeds meer over de ‘groeimindset’, maar wat is dat nu precies? En hoe creëer je die? Wanneer je vanuit een groeimindset denkt en keuzes maakt, ben je steeds opnieuw bezig met ontwikkelen, positief denken en groeien. Je denkt dus niet ‘dat gaat mij nooit lukken’, maar je denkt juist: ‘er is hoe dan ook een mogelijkheid dat het lukt’. Merk je het verschil? Kinderen vinden het soms lastig om op deze manier te denken, terwijl zo’n groeimindset enorm bijdraagt aan het zelfvertrouwen van je kind. In deze blog leg ik je alles uit over de groeimindset, deel ik tips hoe je die kunt creëren en laat ik je zien hoe jij je kind kunt helpen met deze manier van denken. Lees je mee?

 

Wat is een groeimindset? 

Denk jij vanuit een groeimindset? Dan denk je in mogelijkheden! Iemand met een groeimindset staat open om nieuwe dingen te leren en zich te blijven ontwikkelen. Hij of zij weet dat het niet altijd vanzelf gaat, maar denkt altijd in oplossingen en probeert problemen niet groter te maken dan dat ze zijn. Iemand die denkt vanuit een groeimindset is ervan overtuigd dat alles te leren valt. Lukt het nu niet? Dan lukt het een andere keer wel. Je kunt je altijd verder ontwikkelen en je huidige kwaliteiten staan niet vast, er is van alles mogelijk! Vaak denken jonge kinderen vanuit een groeimindset, maar helaas verandert dit als ze wat ouder worden. Ik hoop van harte dat ieder kind blijft denken vanuit een groeimindset.

 

Een vaste mindset & een groeimindset 

Kinderen (en volwassenen) die zich vooral vasthouden aan: ‘het is zoals het is’, denken vanuit een vaste mindset. Wanneer je denkt en keuzes maakt vanuit een vaste mindset ben je ervan overtuigd dat je huidige kwaliteiten en talenten niet kunnen veranderen. Zo’n vaste mindset maakt het ontzettend lastig om je verder te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Je denkt in je ‘veilige bubbel’ en doet vooral dingen waarvan je weet dat je het kunt. 

Dit zie je ook bij veel kinderen, zeker in de leeftijd van 7-12 jaar. Ze komen in deze periode voor uitdagingen te staan: op school, de sportclub en gewoon tijdens het buitenspelen met andere kinderen. Veel kinderen met een vaste mindset zijn streng voor zichzelf, vergelijken zich te veel met anderen en mogen absoluut geen fouten maken van zichzelf. Hun zelfbeeld is hierdoor veel lager dan nodig en het zelfvertrouwen ontbreekt in veel gevallen. Gelukkig kun je wel veranderen van mindset, als je je best er maar voor doet!

 

Invloeden van buitenaf 

Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Een jong kind wil leren eten, lopen en praten, zowel bewust als onbewust. Ze zijn niet bang om te vallen en geven niet op. Wanneer een kind vervolgens naar school gaat komt hij of zij in een omgeving waar veel invloeden van buitenaf zijn. Ze vergelijken zichzelf met andere kinderen, horen meningen van anderen, kijken naar anderen en zijn op zoek naar bevestiging. Hoe ouder we worden, hoe meer die groeimindset verdwijnt en dat is ontzettend zonde. 

 

Zo creëer je een groeimindset

Gelukkig kun je dus zelf wel werken aan zo’n groeimindset. Jij kan je kind daarbij helpen. Denken vanuit een groeimindset geeft je kind meer zelfvertrouwen, behoefte om meer te leren en zo ontwikkelt hij of zij zich veel meer. Het is geen makkelijk proces, want je kind moet ineens veel van wat hij of zij spannend vindt gaan omarmen. Dus fouten maken, spannende keuzes maken en uit zijn of haar comfort zone stappen.

Focus op het proces

Zorg ervoor dat de focus op resultaten en scores plaats maakt voor de focus op het proces. Het is niet belangrijk welk cijfer je kind haalt of hoe snel hij of zij een rondje rent, het gaat om het proces. Werk aan doorzettingsvermogen, de aanpak en de inzet. Je kind moet gaan leren dat hij of zij trots mag zijn op de manier waarop hij of zij iets heeft gedaan. Het resultaat is maar een bijzaak. 

Focus op groei

Focus daarnaast op groei en de toekomst. Leer je kind om terug te blikken en vooruit te kijken, zo is hij of zij zich bewust van de groei die heeft plaatsgevonden. Of deze groei nu groot of klein is, het is een groei. ‘Vorige keer lukte het je om vier sommen op te lossen, en nu al zes, dat is dus al twee meer dan de vorige keer!’

Fouten maken mag
Laat ook weten dat fouten maken juist bijdraagt aan die groei. Van fouten kun je leren en het een volgende keer weer anders doen.
 
En vooral: vier iedere vooruitgang of nieuwe overwinning! Successen moet je vieren, vind je niet?
 

Iedere dag even oefenen 

Een groeimindset creëer je niet van de ene op andere dag. Dit heeft tijd nodig. Je kind moet vertrouwen in zichzelf krijgen en inzien dat hij of zij het goed doet op zijn of haar eigen manier. Jij als ouder kan hem of haar alleen maar de ruimte geven om deze tijd te nemen. Juist op de momenten dat het niet meezit en je kind terugvalt in een vaste mindset kun je hem of haar aan de groeimindset herinneren. Uiteindelijk heeft ieder mens een beetje van beide mindsets, het is net de kunst om de juiste mindset in te zetten op het juiste moment.

Door iedere dag even te oefenen met kleine onderdelen van een groeimindset (positief denken, dankbaarheid delen, een hoogtepunt van de dag bespreken en trots zijn op zichzelf) zal het langzaam gaan werken. Juist daarom heb ik de groeikaartjes ontwikkeld. Deze groeikaartjes zijn een laagdrempelige manier om stapje voor stapje te werken aan zo’n groeimindset! Meer weten? Check het hier!

Tot de volgende blog!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven