Geef jezelf een compliment met de SuperHeld Groeiboom!

Bij de ontwikkeling van kinderen is het geven van complimenten van onschatbare waarde! Deze complimenten spelen niet alleen een belangrijke rol bij het vormen van het zelfbeeld van kinderen, maar ook bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen. Het is interessant om te ontdekken hoe kinderen omgaan met complimenten, aangezien dit een enorme impact kan hebben op zowel hun emotionele als sociale ontwikkeling. Het is als het geven van een kleine boost die hun groei kan stimuleren!

Het ontvangen van complimenten

Kinderen reageren meestal positief op het ontvangen van complimenten. Toch reageert ieder kind anders, afhankelijk van hun persoonlijkheid, leeftijd en eerdere ervaringen. Sommige kinderen kunnen verlegen of bescheiden worden bij het krijgen van een compliment, andere kinderen reageren juist heel enthousiast en uitbundig.

Het krijgen van een compliment geeft kinderen een gevoel van erkenning en waardering waardoor hun zelfvertrouwen versterkt wordt. Ook kan het de motivatie verhogen om harder te werken en beter te presteren. Wel is het belangrijk om te weten dat kinderen gevoelig zijn voor de oprechtheid van complimenten. Vaak voelen ze echt het verschil tussen een gemeend compliment of een compliment wat meer een automatische reactie is.

Een compliment moet daarom oprecht zijn, maar ook specifiek. Een compliment als “goed gedaan” heeft veel minder impact op een kind dan “wat een mooie tekening heb jij gemaakt en je hebt zulke mooie kleuren gebruikt”. Hierdoor weet een kind ook wat hij of zij daadwerkelijk goed heeft gedaan.

Het geven van complimenten

Naast het krijgen van complimenten is het geven van complimenten ook een belangrijke eigenschap voor kinderen om te leren. Dit draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en ze kunnen hiermee een positieve band opbouwen met bijvoorbeeld hun ouders, vriendjes en vriendinnetjes.

Het geven van complimenten gaat veel verder dan het uitspreken van iets aardigs. Het heeft effect op de sociale groei en emotionele intelligentie. Het geven van een compliment helpt namelijk om empathie te ontwikkelen en het zorgt ervoor dat kinderen ook naar de prestaties van andere mensen leren kijken. Dit zorgt ervoor dat kinderen interesse tonen en dat ze leren om de successen en inspanningen van anderen op te merken. Ook draagt niet alleen het krijgen van complimenten bij aan het zelfvertrouwen van een kind, ook het geven van een compliment doet dit. Kinderen zien namelijk wat voor impact hun woorden kunnen hebben bij anderen wanneer ze een compliment geven.

Complimenten aan jezelf geven

Het geven van een compliment aan jezelf is niet iets wat ieder kind doet. Toch is het wel belangrijk want hierdoor leert het kind zelfreflectie te ontwikkelen. Door positieve dingen over zichzelf op te noemen leren zij hun eigen successen en sterke punten herkennen. Die zelfreflectie is belangrijk, want hierdoor leert het kind zichzelf meer te waarderen. Dit draagt weer bij aan een positief zelfbeeld.

Als ouder zijnde heb je een grote invloed op het aanleren van complimenten aan jezelf geven. Enerzijds omdat je als ouder een rolmodel bent voor het kind en kinderen veel acties van hun ouders of andere opvoeders kopiëren. Anderzijds kunnen ouders de kinderen stimuleren om vaker naar zichzelf te kijken en te benoemen wat er goed gaat of goed gegaan is, waar je echt trots op bent, et cetera. Hier zijn verschillende methodes voor, maar het leukste voor het kind is om dit spelenderwijs te leren! Daarvoor heb ik een hele leuke en leerzame opdracht die kinderen echt even aan het denken zet over zichzelf en waar hij of zij trots op mag zijn.

Opdracht: Maak een groeiboom vol complimenten aan jezelf

Omdat het nog lastig kan zijn om complimenten te geven aan jezelf heb ik een leuke opdracht voor je. Je kunt namelijk jouw eigen groeiboom gaan maken!

Wat heb je nodig:
– Een groot vel papier
– Stiften
– Lijm
– Kleurpotloden

Wat moet je doen?
Deze opdracht kun je altijd uitvoeren, maar in de herfst is hij het leukste! Alle blaadjes vallen van de bomen en deze bladeren heb jij nodig voor deze opdracht.

Stap 1: Bladeren zoeken
Ga op een herfstige dag lekker naar buiten en neem een tas mee. Verzamel de mooiste blaadjes die jij kunt vinden want hier ga jij jouw eigen groeiboom mee maken.

Stap 2: De stam tekenen
Teken op een groot vel papier de stam van een boom.

Stap 3: De boom maken
Plak alle blaadjes die jij hebt verzameld boven op de stam van jouw boom waardoor het op een echte boom gaat lijken.

Stap 4: Complimenten opschrijven
Schrijf op ieder blaadje wat jij hebt verzameld een complimentje aan jezelf. Wat heb jij goed gedaan vandaag? Waar ben je trots op? Welke angst heb jij overwonnen? Alle complimentjes die jij over jezelf kunt benoemen, schrijf je op.

Stap 5: De tekening afmaken
Maak de tekening af, teken er bijvoorbeeld nog wat gras bij, een mooie zon of iets anders waar jij een blij en positief gevoel van krijgt.

Stap 6: Het eindresultaat een plekje geven
Geef jouw persoonlijke groeiboom een mooi plekje in jouw kamer waardoor je er elke dag even naar kunt kijken. Voel je je even somber of heb je een rotdag? Kijk even naar de complimentjes die jij over jezelf hebt opgeschreven zodat jij je weer positief gaat voelen. 

Het resultaat!

Ik ben erg benieuwd naar alle mooie groeibomen en complimenten die de kinderen gemaakt hebben. Ik zou het daarom ontzettend leuk vinden als je het resultaat met me wilt delen via Instagram DM via @Superheldvoorkids.

Tot de volgende blog!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven