Fouten maken moet: iets nieuws leren is leuk én leerzaam!

Een nieuw schooljaar, nieuwe kansen en nieuwe dingen om te leren. Ontzettend leuk, maar ook spannend. De meeste kinderen hebben ‘geen zin’ om na een lange vakantie weer naar school te gaan, niet zo gek natuurlijk. Ze vinden het spannend, voelen soms niet genoeg zelfvertrouwen om nieuwe dingen te leren en hebben daardoor helemaal geen behoefte om weer naar school (of een nieuwe school) te gaan. Dat is natuurlijk geen fijne start van het nieuwe schooljaar. Hoe kan je als ouder helpen om er een fijne start van te maken? Ik vertel het je graag! 

Je bent niet alleen

Het is belangrijk om de visie van je kind te verbreden. Je kind is waarschijnlijk alleen maar bezig met ‘ik vind het eng’ of ‘ik ben bang dat ik het niet kan’. Vertel je kind dat hij of zij niet alleen is. Er zijn vast nog heel veel andere kinderen die het net zo spannend vinden. Dit zorgt ervoor dat je kind leert dat het niet erg is om het spannend te vinden. Daardoor voelt je kind zich minder alleen en dat geeft weer wat meer zelfvertrouwen. Het is fijn om te weten dat andere kinderen ook moeite hebben met zo’n eerste schooldag. Vraag bijvoorbeeld aan je kind waar het volgens hem of haar door komt dat andere kinderen het misschien ook lastig vinden. Zijn ze bang om fouten te maken? Vinden ze het eng om nieuwe mensen te ontmoeten? Probeer een laagdrempelig gesprek aan te gaan en kom er zo achter hoe je kind er over denkt.

Fouten maken moet

Vaak vinden kinderen zo’n start van het nieuwe jaar eng, omdat ze bang zijn het fout te doen. Veel kinderen willen alles wat ze nieuw moeten leren in een keer goed doen. Ze willen direct alles kunnen en zijn bang om te falen. Daarnaast vergelijken ze zich snel met klasgenootjes die bijvoorbeeld een beter cijfer hebben gehaald. Een natuurlijk, maar ingewikkeld proces voor een kind. Het maken van ‘fouten’ kan onzekerheid en twijfels met zich meebrengen. 

Met de groeimindset wil ik kinderen juist leren dat fouten maken goed is voor je groei. Als je ergens graag in wil groeien, word je pas beter als je veel oefent. Bij oefenen kan het nooit in een keer goed gaan, dus fouten maken moet. Zie fouten niet als falen, maar haal er een wijze les uit. Het is belangrijk om dit te bespreken met je kind en dat het in een nieuw schooljaar (of zelfs op een nieuwe school) heel normaal is om nieuwe dingen te leren. Dit hoef je niet in een keer te kunnen, nieuwe dingen leren is juist een waardevol proces. 

Nieuwe dingen leren is leuk

Naast dat nieuwe dingen leren leerzaam is, is het ook ontzettend leuk. Waarschijnlijk kijkt je kind hier anders naar. Wanneer je je kind leert dat ‘leren’ leuk is, zal dit ook kunnen helpen in het op zien tegen een nieuw schooljaar. Het onbekende is vaak eng en daarom is het goed om je kind aan te moedigen. Natuurlijk wil je niets forceren, maar aanmoedigen kan wel. Spreek hardop uit dat je vertrouwen hebt in je kind en dat je zeker weet dat hij of zij het kan (bijvoorbeeld bij het maken van een toets). Door het leren van nieuwe dingen positief te benaderen, gaat je kind zelf ook meer geloven in zijn of haar eigen krachten. De kans is dan groter dat je kind er minder tegenop zal zien.

Wat kun je verwachten?

Als je kind naar de middelbare school gaat, zal hij of zij een ander leerpatroon ervaren. Er wordt veel zelfstandigheid verwacht en dat zal even wennen zijn na al die jaren op de basisschool. Als je weet dat je kind snel in paniek raakt bij nieuwe situaties, bereid hem of haar dan voor op deze eerste weken. Bespreek voor de start van het nieuwe schooljaar wat er anders zal zijn en waar je kind rekening mee kan houden. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk en leren voor toetsen. Zorg dat je niet té veel informatie deelt, je wil natuurlijk niet dat je kind vooraf al stress ervaart. Als ouder kun je goed aanvoelen op welk moment je dit met je kind kan bespreken. Probeer de eerste weken van het nieuwe schooljaar ook regelmatig te spreken over ‘hoe het gaat’. Heeft je kind hulp nodig? Merk je dat hij of zij goed in haar vel zit? Blijven praten is belangrijk!

Een open en veilige omgeving om te delen

Wanneer je een open en veilige omgeving creëert waar je kind zijn of haar angsten en onzekerheden kan uitspreken, zal het makkelijker zijn om ze aan te pakken. Als je kind in zijn of haar eigen ‘angstenbubbel’ blijft zitten, zal de angst of onzekerheid alleen maar groeien. Neem de spanning en onzekerheden voor zo’n nieuw schooljaar dus serieus en praat er met elkaar over. Wat vind je kind zo spannend en waar ziet hij of zij het meeste tegenop? Vertel bijvoorbeeld ook over je eigen ervaringen van vroeger of eventueel van een broer of zus. Kinderen vinden het fijn om een beeld te krijgen bij wat hen te wachten staat. Is je kind niet zo fan van luisteren, maar wel van het ‘doen’? Dan kun je ook spelenderwijs aan de slag met wat je kind in het nieuwe schooljaar kan verwachten. Bedenk bijvoorbeeld aan een leuk spel of maak een quiz.

Of je kind nu naar een nieuwe groep of een nieuwe school gaat: iedere start van het nieuwe schooljaar is weer even ‘wennen’. Voor de een heeft zo’n verandering een grotere impact dan voor de ander en dit proces mag er ook zijn. Merk je dat je kind echt wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken om lekkerder in zijn of haar vel te zitten? Dan raad ik de online weerbaarheidstraining aan! Je kind kan hier op zijn of haar moment en in eigen tempo mee aan de slag. Heb je vragen? Je mag mij altijd een berichtje sturen!

Tot de volgende blog!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven