Echte SuperHelden groeien met Groeikaartjes

Affirmatiekaarten zijn kleine kaartjes die voor zelfreflectie en welzijn een steeds belangrijkere rol spelen. Affirmatiekaarten zijn vaak bedrukt met bemoedigende woorden, motiverende zinnen of inspirerende afbeeldingen. Ze dienen als een dagelijkse herinnering aan de kracht van positieve gedachten en kunnen een verschil maken in hoe we ons voelen, denken en handelen.

Waarom zijn affirmatiekaarten waardevol?

Het gebruik van affirmatiekaarten zijn waardevol voor verschillende facetten van ons leven. Ze kunnen fungeren als een hulpmiddel naar zelfontdekking en positieve verandering. Door ze te gebruiken als onderdeel van een dagelijkse routine, kunnen ze een waardevolle bron van inspiratie en motivatie worden. Een moment nemen om een kaartje te trekken en even stil te staan bij de boodschap die op het kaartje staat kan helpen om de focus of het negatieve gevoel te verschuiven naar een fijn en positief gevoel.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat affirmaties een heel groot effect hebben op ons welzijn. Ze kunnen de hersenen herprogrammeren door nieuwe paden te vormen, waardoor negatieve denkpatronen worden omgebogen naar positievere. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Het effect van affirmatiekaarten op kinderen

Voor kinderen zijn affirmatiekaarten ook een heel goed hulpmiddel om hen te begeleiden naar een positieve mindset en een groter gevoel van zelfvertrouwen. De kindertijd is een belangrijke periode voor het vormen van overtuigingen en gewoontes. Door op jonge leeftijd de gewoonte van positieve bevestigingen te introduceren, kunnen kinderen leren om zelfliefde, weerbaarheid en een optimistische kijk op het leven te krijgen.

Affirmatiekaarten bieden kinderen een kans om zelfbewustzijn te ontwikkelen en hun emotionele intelligentie te versterken. Door herhaaldelijk positieve zinnen te zeggen, nemen ze deze boodschappen in zich op en wordt het een onmisbaar onderdeel van hun zelfbeeld. Het kan helpen om zelfkritiek te verminderen, angst te verzachten en het vermogen om met uitdagingen om te gaan te vergroten.

Hoe gebruik je affirmatiekaarten met kinderen

In de praktijk kunnen deze kaartjes een interactieve en leuke activiteit vormen voor kinderen. Het betrekken van kaartjes in spelvorm, zoals een dagelijkse “positiviteitsroutine” waarbij een kaartje wordt gekozen en besproken, kan een gevoel van betrokkenheid en enthousiasme stimuleren. Het draagt bij aan een gezonde ouder-kind relatie en kan een veilige ruimte creëren om over gevoelens en gedachten te praten.

Terwijl wetenschappelijke studies de voordelen van affirmaties benadrukken, is het ook belangrijk dat de kracht van deze kaartjes vaak zit in de eenvoud ervan. Ze vormen een laagdrempelige, toegankelijke manier om een positieve mindset te creëren. Het is een kans om even stil te staan, te ademen en jezelf eraan te herinneren dat je waardevol bent. 

Affirmatiekaarten van SuperHeld: De Groeikaartjes

Omdat affirmatiekaarten van zo’n toegevoegde waarde kunnen zijn voor kinderen heeft SuperHeld haar eigen affirmatiekaarten ontwikkeld; de Groeikaartjes. De Groeikaartjes zorgen ervoor dat kinderen hun gevoelens op een laagdrempelige manier beter kunnen benoemen en lekkerder in hun vel zitten. Wie positief over zichzelf denkt en praat, krijgt meer zelfvertrouwen. En dat straalt een kind ook uit!

Maar hoe werken de groeikaartjes precies? De groeikaartjes zijn er voor ieder moment op de dag: thuis, in de klas, op de kinderopvang of bij coachingpraktijken. Als start of afsluiter van de dag, of bijvoorbeeld als je kind iets erg spannend vindt, zoals een toets. Door even op het groeikaartje te kijken, leert je kind om positieve gedachten te hebben.

Laat je kind een kaartje aanwijzen of trekken en start er een gesprek over. Je kunt de dag hiermee starten of juist afsluiten. De groeikaartjes meenemen naar school? Ook dat kan! Laat je kind een groeikaartje kiezen en die op zijn of haar tafeltje leggen. Je kunt ook een kaartje meegeven in de tas of broodtrommel. Dat is een leuke verrassing!

De Groeikaartjes van SuperHeld zijn hier verkrijgbaar. Je ontvangt 9 gedrukte kaarten van hoge kwaliteit (10 x 10 cm). Ook krijg je er een digitaal werkboek bij met verwerkingsoefeningen die je per e-mail ontvangt.

Opdracht: Slimme fouten maken

Eén van de waardevolle opdrachten die in het digitale werkboek staat wat je bij de Groeikaartjes krijgt is: Slimme fouten maken. Tijdens deze opdracht leer je begrijpen dat fouten maken helemaal niet erg is en dat je niet alles in één keer hoeft te kunnen. Van fouten maken leer je juist ontzettend veel en daar ga je in deze opdracht mee oefenen.

Wat heb je nodig?
– De groeikaart ‘Ik mag fouten maken’
– Twee vellen A4 papier
– Kleurtjes en pennen

Een belangrijk kenmerk van een groeimindset dat je ‘fouten mag maken’. Fouten maken is eigenlijk een super manier om sneller en beter te leren! Het zorgt ervoor dat je letterlijk slimmer wordt. Maar weet jij waarom dat zo is? Om dit te begrijpen, gaan we een leuke oefening doen. Volg de stappen hieronder:

1: Denk terug aan een keer dat je een fout hebt gemaakt en hoe je je toen voelde. Schrijf deze fout op het eerste vel papier. Schrijf eronder ook op hoe je je toen precies voelde. Probeer zoveel mogelijk woorden te gebruiken om je emoties te beschrijven.

2: Pak het andere vel papier en maak er een prop van. Gooi deze prop met hetzelfde gevoel dat je had bij de fout heel hard tegen de muur, daarna tegen de grond en ten slotte tegen het plafond.

3: Pak de prop op en vouw hem voorzichtig open. Wat zie je? Het zal er waarschijnlijk gekreukeld uitzien.

4: Kleur alle lijnen in met verschillende kleuren. Neem de tijd om dit rustig te doen. Wat denk je dat de gekleurde lijnen laten zien?

Ze laten allemaal nieuwe verbindingen zien tussen de cellen in je hersenen. Deze cellen noemen we neuronen.

Hoe meer fouten je maakt, hoe actiever je hersenen worden. Elke fout die je maakt, creëert nieuwe verbindingen tussen de neuronen in je hersenen.

Dit betekent dat je door fouten te maken, meer leert en jezelf slimmer maakt. Het helpt je om de volgende keer sneller te leren en nieuwe dingen beter te begrijpen.

Dus, onthoud dat fouten maken eigenlijk goed is! Het laat zien dat je hersenen hard aan het werk zijn en nieuwe connecties aan het maken zijn. Het betekent dat je groeit en steeds slimmer wordt!

Tot de volgende blog!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven