Je kind wil graag zo snel mogelijk iets bereiken wat hij of zij net voor het eerst leert. Een zwemdiploma halen en merken dat het moeilijker gaat dan in eerste instantie gedacht. Een lego bouwwerk maken en op een punt komen dat het niet meer lukt er niet mee verder willen. Of lastige rekensommen moeten maken wat niet lukt. In het begin is leren leuk, maar wanneer het even niet lukt wordt het lastiger en ontstaat er een bepaalde kuil. Ik heb dat zelf ook weleens, dat ik vol vertrouwen iets nieuws ga proberen en tijdens het proces blijkt dat het veel moeilijker is dan ik in eerste instantie dacht.
Kinderen (en ook veel volwassenen) verliezen op zo’n moment hun motivatie en hebben er geen zin meer in. Ze vinden het stom, moeilijk en hebben geen zin meer om hun best te doen voor iets dat (in hun ogen) toch niet gaat lukken. Precies op zo’n moment is het de kunst om een groeimindset te tonen en uit de welbekende ‘leerkuil’ te stappen. Iedereen gaat weleens door die leerkuil heen, het is net hoe je daar weet uit te stappen. In deze blog vertel ik je er alles over!
Leren hoe je moet leren
Op school, thuis en op alle andere plekken waar kinderen deelnemen aan activiteiten kun je te maken krijgen met de leerkuil. Iedereen gaat weleens door de leerkuil, daarom is het van groot belang dat wij de kinderen vaardigheden meegeven zoals het leren leren.
De hersenen van een kind zijn rekbaar en beïnvloedbaar. Onder invloed van gedachten, emoties en ervaringen veranderen ze steeds weer. Voor een kind is het vaak een stuk makkelijker om iets te leren aan de hand van een visueel voorbeeld. Kinderen vinden het namelijk lastig om zelf iets in te beelden, hun hersenen zijn hier nog te rekbaar en in feite chaotisch hiervoor. Wanneer een kind een visueel voorbeeld of een ‘bruggetje’ heeft, zal hij of zij het een stuk beter onthouden.
Het allerbelangrijkste tijdens het leren leren is dat fouten maken mag. Als je kind vastloopt heeft het geen zin om te blijven pushen, wanneer ze toegeven aan hun fouten zullen de hersenen zelf op zoek gaan naar een andere manier om alsnog tot het juiste antwoord te komen. Wanneer ze gefrustreerd raken omdat het maar niet lukt, blokkeren de hersenen en gaat het vast niet lukken. Toegeven aan het maken van een fout is dus ontzettend belangrijk voor het leren van nieuwe dingen.
Motivatie
Kinderen willen het liefst alles leren en dit ook nog eens zo snel mogelijk goed kunnen. Ze willen dat alles in een keer lukt. Lukt dat niet? Dan zijn ze er snel klaar mee. Het accepteren dat iets niet meteen lukt is iets wat kinderen nog lastig vinden en dat maakt het leren lastig en minder leuk. Het gevolg? Veel weerstand, emoties en onzekerheid. Wanneer je kind een bepaalde motivatie heeft om door te gaan is er ook een doel om naartoe te werken en dat stimuleert de positiviteit.
Als ouder is het dus van belang om je kind te blijven motiveren, ondanks dat het wellicht niet meteen is gelukt zoals hij of zij dat had gewild. Stimuleer om positief te denken, stimuleer om door te zetten, stimuleer om verder te kijken dan dat ene dingetje wat niet is gelukt en help je kind met doelen stellen. Hoe je dat op een laagdrempelige en leuke manier doet? Dat lees je hier!
De leerkuil: wat is het?
In het begin van deze blog heb je er al even over kunnen lezen: de leerkuil. Deze theorie is bedacht door James Nottingham en heeft alles te maken met hoe je het beste kunt leren. Waarom het zo handig is voor kinderen? Het is visueel gemaakt! Op scholen gebruiken ze de leerkuil ook steeds vaker dus extra leuk om daar thuis ook op in te haken!
De leerkuil laat zien dat er bij hard leren altijd een moment van fouten maken, frustratie en verwarring is. Het kan niet meteen goed gaan, je komt allemaal een keer in die leerkuil terecht. Maar het mooiste is: je komt er ook allemaal weer uit! Het doel van deze leerkuil is om ervoor te zorgen dat kinderen leren dat het normaal is om pieken en dalen te hebben in een leerproces.
Als kinderen (maar ook volwassenen) iets moeten leren wat ze lastig vinden, wordt dat al snel als stom gezien. Er is een klein deel dat het ziet als een enthousiaste uitdaging, maar het grootste deel ziet er vooral als een berg tegenop. Juist op die momenten is het belangrijk om open te staan voor het leren van nieuwe dingen en positief te blijven: de groeimindset. Vaak worden kinderen gefrustreerd, boos, verdrietig en geïrriteerd: vaste mindset. De leerkuil helpt bij het visualiseren van dit proces, zo zien kinderen zelf ook in waar ze in het leerproces zitten en wat dus de vervolgstappen zijn om positief te blijven.
Hoe werkt de leerkuil?
Hoe die leerkuil nu precies werkt? Dat leg ik je graag in het kort uit. Wanneer een kind iets nieuws gaat leren denkt hij of zij: ‘ik denk dat ik het wel kan’. Tijdens het proberen en leren komt je kind erachter: ‘het is toch wel lastiger dan gedacht’. Op dat moment kom je in de leerkuil. De reactie daarna: ‘ik snap er niets van en ik ben er klaar mee, ik wil eigenlijk stoppen’. Juist op dat moment is het belangrijk om positief te gaan denken en om hulp te vragen, anders kom je niet uit die kuil: ‘kan iemand mij helpen’? Het doorzettingsvermogen en een stukje discipline komen hier om de hoek kijken en stap voor stap kun je uit de leerkuil kruipen: ‘volgens mij snap ik het en ben ik er bijna’. Om vervolgens opgelucht adem te halen: ‘het is gelukt!’. De leerkuil is overwonnen en je hebt iets nieuws geleerd, met pieken en dalen, zoals het hoort.
Om het een stukje makkelijker te maken hebben we van de leerkuil een visualisatie gemaakt die je samen met je kind kunt bekijken tijdens het leerproces van iets nieuws. Speciale dank aan Mahwish van Mammie Mammie voor het mooie ontwerp!
Download de SuperHeld leerkuil hier! Zo leert je kind ook hoe het is om iets nieuws te leren en waar hij of zij in het proces staat. Gaan jullie het proberen?
Werken aan een groeimindset
Met de leerkuil wil je je kind uiteindelijk leren dat niet alles vanzelf gaat en dat het dus ook oké is als het even niet lukt, als je maar positief blijft denken. Als je maar positief blijft praten tegen jezelf, dan kun je weer uit die kuil komen. Je toont dan een groeimindset. Als ouder kun je hierbij helpen door je kind te stimuleren om positief te denken in zo’n situatie. Je mag fouten maken, je mag om hulp vragen, daar ligt juist je kracht. Hierdoor ga je het juist vaker proberen en word je er steeds beter in: je leert het. De leerkuil draagt dus ook weer bij aan de ontwikkeling van die groeimindset!
Tot de volgende blog!
Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.