We weten allemaal dat pesten iets is wat helaas nog steeds in veel gevallen voorkomt. Vandaag, op 19 april staan we met elkaar stil bij de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’. We hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om het pesten en de gevolgen ervan te stoppen en te voorkomen dat het zich verspreidt. Om het pesten aan te pakken, is het goed om te weten dat pesten geen kleuterding is. We denken vaak dat alleen kinderen pesten en worden gepest, maar dat is niet het geval. Ook jongeren, volwassenen en zelfs ouderen pesten of worden gepest. Lees je mee?
Hoe herken je pesten?
Hoe herken je pesten en hoe kun jij als ouder helpen? Wellicht heb je de vorige blog over pesten ook gelezen, je leest hem hier. Het is als ouder namelijk best lastig om het pesten te herkennen en om goed te weten hoe je dan ook echt kunt helpen. Het lastige is dat pesten tegenwoordig veel verschillende vormen kent, zowel fysiek als online. Daardoor kun je het als ouder ook niet altijd echt ‘zien’. Het pesten kan gaan om fysieke agressie, denk aan schoppen, duwen, trekken en laten struikelen. Maar dit kan ook verbaal zijn, dus denk aan het maken van vervelende opmerkingen over kleding, uiterlijk of gedrag. Ook buitensluiten, negeren, spullen afpakken, uitlachen en vernederen valt onder pesten. Het ene kind ziet dit wel als pesten en de ander niet. Juist daar gaat het vaak mis.
Lang niet ieder kind zal zich uitspreken over het pesten. Kinderen schamen zich ervoor, zijn bang dat de pesters erachter komen of durven hun emoties niet te uiten. Kinderen vinden het lastig om het pesten te bespreken, dus als ouder is het nog lastiger om het te herkennen en dat begrijp ik. Er zijn wel een aantal signalen die laten zien dat je kind last heeft van pesten. Waaronder het minder sociaal zijn, niet willen spelen met andere kinderen, niet naar school willen, schoolprestaties die achteruit gaan, prikkelbaar zijn en negatief denken. Wil je weten hoe je hier als ouder mee omgaat? Dat lees je in deze blog!
Pesten op school
We associëren het pesten vaak met naar school gaan. Dat is dé locatie waar het pesten vaak gebeurt. Hier zijn veel kinderen een groot deel van de dag aanwezig en er zijn geen ouders die op hun kind kunnen letten. Echter vindt het pesten niet alleen plaats op de basisschool, dit gebeurt namelijk ook op het voortgezet onderwijs en zelfs op MBO, Hogescholen en de Universiteit. Wanneer kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, worden ze ‘tieners’. Een grote fase in hun leven waarin ze zelf ook veel veranderen. Het perfecte moment voor pestgevallen over uiterlijk, gedrag en keuzes die worden gemaakt.
Wist je dat 1 op de 20 jongeren op het voortgezet onderwijs wordt gepest (volgens onderzoek van het CBS)? Dit zijn 1 tot 2 leerlingen per klas! Ook op het MBO, de Hogescholen en Universiteiten vindt het pesten plaats. Daar blijkt uit een onderzoek van Monitor Sociale Veiligheid dat 1 op de 14 studenten wordt gepest. Volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zitten er in studiejaar 2020/2021 in totaal 501.000 studenten op het MBO, 461.000 studenten op hogescholen en 303.000 studenten op universiteiten in Nederland. Dit zou betekenen dat 88.550 studenten op MBO, Hogescholen & Universiteiten worden gepest (7%). Had je dat verwacht? Naarmate kinderen dus ouder worden, verdwijnt het pesten niet en dat kunnen we met elkaar tegengaan.
Ouder worden en pesten
Het thema van deze landelijke dag tegen pesten heet niet voor niets: pesten is geen kleuterding. Dit komt doordat er zelfs onder volwassenen en ouderen ook nog wordt gepest! Kun jij je dat voorstellen? Op de werkvloer zie ik het geregeld voorbij komen. Collega’s die onderling praten over een ander, kijken of buitensluiten. Volgens de meest recente cijfers van het CBS waren er in 2021 ongeveer 9,1 miljoen werknemers in Nederland. Uit een onderzoek blijkt dat 1 op de 8 werknemers te maken heeft met pesten. Kortom: pesten is dus geen kleuterding, maar gebeurt overal.
Landelijke dag tegen pesten
Waarom deze landelijke dag tegen pesten zo belangrijk is? Omdat iedereen, jong of oud, te maken heeft met pesten en we dit dus ook met elkaar kunnen oplossen. Het is belangrijk dat we verder kijken dan ons eigen kind. Dat we omkijken en er iets aan doen, in plaats van wegkijken of onze ogen sluiten voor hetgeen wat we zelf zien op de werkvloer, in de supermarkt en op een feestje.
Juist op jonge leeftijd kunnen kinderen leren wat pesten is en zich bewust worden van de ernst. Ik zie het in de klassen vaak gebeuren. Lachen om iemand zijn of haar uiterlijk of lengte, omdat iemand niet snel kan lezen of omdat iemand zacht praat. Ook dat is pesten en daar zijn veel kinderen zich niet van bewust. Bespreek jij dit onderwerp vandaag samen met je kind? Alle kleine beetjes helpen!
Meer weten over deze landelijke Dag tegen Pesten? Je leest het hier!
Tot de volgende blog!
Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.