Buitenspelen in de natuur is super gezond!

We leven in een tijd waarin schermen zoals de Ipad, telefoon en TV de aandacht trekken van kinderen. Bij steeds meer kinderen verdwijnt de connectie met de natuur naar de achtergrond. Toch wijzen wetenschappelijke studies keer op keer op de grote voordelen van buitenspelen in de natuur voor de ontwikkeling van kinderen. Van bossen tot stranden en heidevelden, de natuur biedt heel veel voordelen voor kinderen.

Waarom de natuur goed is voor de ontwikkeling van het kind

Het contact van kinderen met de natuur heeft een erg positief effect op hun fysieke, mentale en emotionele welzijn. Onderzoek toont aan dat spelen in natuurlijke omgevingen het denkvermogen verbetert, stress vermindert en de creativiteit bevordert. Wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen die regelmatig buiten spelen in de natuur betere motorische vaardigheden ontwikkelen, hun zintuigen versterken en zelfs beter omgaan met sociale interacties.

De voordelen voor kinderen

Buitenspelen in de natuur prikkelt de zintuigen van kinderen op verschillende manieren. Het voelen van de bomen en bladeren, luisteren naar de vogeltjes, het ruiken van bloemen en het zien van kleurrijke natuur draagt bij aan hun sensorische ontwikkeling.

Hun fysieke ontwikkeling versterkt ook, want actief zijn in de natuur moedigt kinderen aan om te bewegen. Klimmen en klauteren op bomen, rennen over heuvels en lekker spelen op het strand. Dit draagt bij aan de opbouw van spieren, hun coördinatie en uithoudingsvermogen. 

Daarnaast wordt ook het creatieve brein van het kind gestimuleerd. Ze worden niet getriggert door speeltoestellen maar denken zelf na waarmee ze willen spelen. Hun verbeeldingskracht wordt aangesproken en ze gaan zelf op zoek gaan naar leuke obstakels, verzinnen zelf spelletjes of raken geïnteresseerd in de natuur. Heel goed voor de zelfstandigheid van je kind.

Hoe krijg je jouw kind de natuur in?

Met de koude winterdagen kan het verleidelijk zijn om binnen te blijven. Toch biedt de winterse natuur veel mogelijkheden voor avontuur en spel voor kinderen. Als ouders zijn er verschillende manieren om je kinderen aan te moedigen om meer buiten te spelen, zelfs als de temperaturen dalen.

Maak het leuk en spannend! Creëer positieve associaties met buiten spelen in de winter. Organiseer leuke activiteiten zoals een speurtocht naar winterdieren, sneeuwpoppen maken wanneer er sneeuw ligt of een winterpicknick in de natuur.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de kinderen goed aangekleed zijn. Zorg dat ze lekkere warme kleding aan hebben wat goed waterdicht is. En krijgen ze het toch warm? Zorg dan dat ze een laagje uit kunnen trekken.

Een andere goede motivatie voor kinderen is om toch de natuur in te gaan is om af te spreken met andere kinderen, vriendjes, vriendinnetjes of familie. Samen spelen maakt het leuker en moedigt sociale interactie aan.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig, daarom is het leuk om een leeraspect toe te voegen aan het buitenspelen in de natuur. Leer kinderen over seizoensgebonden veranderingen, winterdieren en hoe planten en dieren zich aanpassen aan de kou. Dit kan hun nieuwsgierigheid prikkelen en hen aanmoedigen om meer tijd buiten door te brengen.

Tips om te doen in de natuur!

Tip 1: HiSpriet.com verkoopt hele leuke seizoensboxen met compleet verzorgde natuuractiviteiten. Iedere box bevat 3 activiteiten waarmee de kinderen de wonderen van de natuur op een speelse manier leren ervaren. Ook zit er in iedere box een bingo die past bij het seizoen. Ze leren zelf te ontdekken, te proeven en te maken.

Tip 2: Ook een echte hit bij kinderen is het maken van een eigen wintertafel met natuurlijke vondsten. Verzamel samen takken, stenen, bladeren en dennenappels tijdens een winterse wandeling. Thuis kunnen ze deze items gebruiken om een prachtige wintertafel te creëren. Leg een basis met takken als bomen, gebruik stenen als decoratie en voeg bladeren toe als seizoensaccenten. 

Buitenspelen in de natuur seizoensbox hispriet.com

Tip 3: Een winterse speurtocht in de natuur kan leuk en leerzaam zijn voor kinderen. Kies een locatie zoals een bos of park met kenmerken van de winter, zoals besneeuwde paden of bevroren plassen. Maak een lijst met winterse items om te vinden, zoals verschillende soorten bladeren, dierensporen of bevroren voorwerpen zoals dennenappels. Geef elk kind een lijst of afvinkkaart om af te strepen wat zij gevonden hebben.

Heb jij nog andere leuke tips voor spelen in de natuur? Deel ze onder deze blog zodat we elkaar kunnen inspireren.

Tot de volgende blog!

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit artikel!
Heb jij je kids al aangemeld voor mijn superhelden cursus? Meer informatie vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven